Serdar Bilgili ile “Dünyada ve Türkiye’de Yatırım Ortamı”

İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Meslek Yüksekokulu tarafından organize edilen “İş, Bilenindir: Girişimcilik Modelleri” webinar serisi kapsamında, 27 Ağustos Perşembe günü “Dünyada ve Türkiye’de Yatırım Ortamı” başlıklı bir söyleşi düzenlendi. Etkinliğe konuşmacı olarak Bilgili Holding ve BLG Capital Real Estate Private Equity Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili katıldı. 

İstanbul Kültür Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanımız Dr. Bahar Akıngüç Günver’in Robert Koleji’nden sınıf arkadaşı olan Bilgili, öğrencilerimize ve akademisyenlerimize genç yaşta başladığı iş hayatı ve başarılı girişimleri hakkında örnekler verdi. Ülkemizde prestijli okullardan mezun olanların arasında çok başarılı profesyonellerin, akademisyenlerin, banka genel müdürlerinin bulunduğunu ancak öne çıkan girişimci sayısının az olduğunu belirten Bilgili; öncelikle girişimciyi risk alabilen, yılmayan, kendine güvenen ve cesur bireyler olarak tanımladı. Baba mesleği mobilya imalat ve satışı olan Bilgili, aile işinde çalışmanın önemine vurgu yaparak kendi işini kurup iplik ticaretine başladığı ilk girişiminden söz etti. Robert Koleji’nden mezun olduktan sonra yükseköğrenimini Kaliforniya (ABD) Redlands Üniversitesi İşletme ve Fotoğrafçılık bölümlerinde tamamlayan, 1983 yılında Viyana'da Birleşmiş Milletler’de bir sene staj yapan Bilgili, akabinde genç yaşta kuzenleriyle birlikte kurduğu Türkiye’nin en büyük üçüncü iplik fabrikasına dönüşen tekstil girişiminden ve o dönemin girişimcilik ekosisteminden de bahsetti. 

1992-1998 yılları arasında Beşiktaş Spor Kulübü’nün Genel Sekreteri ve Yönetim Kurulu Üyeliği, 2000-2004 yılları arasında Beşiktaş JK Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan Serdar Bilgili, bu süreçteki deneyimlerini ve bazı güzel anekdotları katılımcılarımızla paylaştı. 2000’de rekor sayıda oy ile genç yaşta başkanlığa seçilmesinin ardından Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin halka arz edilen ve İMKB’de işlem gören ilk futbol kulübü olmasının öğrencilerimiz tarafından hatırlatılması üzerine katılımcılardan yoğun ilgi gören Bilgili; Beşiktaş Spor Kulübü başkanlığından ayrıldıktan sonra gayrimenkul sektöründeki ilk projesinin Akaretler olduğunu iletti ve yatırım yaptığı farklı projeler hakkında bilgiler verdi.

1984 yılından beri Türkiye’de ve dünyada aktif bir yatırımcı ve gayrimenkul geliştiricisi olan, Türkiye’nin önde gelen gayrimenkul geliştirme ve yatırım şirketlerinden Bilgili Grup’un Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili, 2010 yılında BLG Capital’ı nasıl kurduğunu anlattı.

Yabancı yatırımcıların ülkemize yoğun ilgi gösterdiği 2006-2008 yıllarında dünyanın en büyük fon şirketlerinden biri olan Blackstone Group’un ortaklık teklif ettiğini belirten Bilgili, W, Radison, Akaretler gibi projeleri tek bir platformda buluşturma çalışmalarının o dönemde başladığını anlattı. Ancak son sözleşmede “satış ve ortaklıkla ilgili maddelerde” anlaşma sağlanamadığı için rafa kaldırılan ortaklık girişiminden sonra Bilgili, kendi fonu olan BLG Capital’ı kurduğunu ifade etti. Amerika, Avrupa ve Uzak Doğu’dan kurumsal girişimlerle birlikte 300 Milyon Euro tutarında bir fon oluşturarak çeşitli yatırımlarını sürdürdüklerini söyleyen Bilgili, 2015 yılından itibaren dünyada değişen ekonomik-siyasi konjonktür ile bazı yatırımlarını Amerika’ya kaydırdığını ifade etti.

İnşaat ve gayrimenkul sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bilgili, inşaat sektörünün performansının ekonomik ve siyasi istikrara bağlı olduğunu belirtti. Son dönemlerde döviz kurunda yaşanan volatiliteye rağmen piyasada beklediği sert reaksiyonların gerçekleşmediğini söyleyen Bilgili, bunun başarılı finans yönetiminin bir sonucu olduğunu ifade etti. Pandemi sürecinde birçok ülkenin para bastığını, faiz oranlarının çok düştüğü global bir konjonktürde  paranın gidebileceği yön olarak da gayrimenkul sektörünü işaret eden Bilgili, inşaat sektörünün geleceğinden de umutlu olduğunu söyledi. Avrupa ve Amerika’yla kıyaslandığında Türkiye’de gayrimenkulün çok ucuz olduğunu ifade eden Bilgili, bu anlamda ülkemizin yabancı yatırımlar açısından bir fırsatlar ülkesi olduğunun altını çizdi.

En temel finansal risklerden biri olan yatırım riskinin yönetimi konusunda da konuşan Bilgili, sektördeki 7-10 yıllık çevrimlere dikkat çekti. Gayrimenkul yatırımında projenin finansmanının kısa vadeli yapıldığında başarısızlık riskinin yüksek olduğunu belirten Bilgili, pandemi ortamında bu riski finansal olmayan risk faktörleri ile uyumlaştırarak değerlendirme ve uzun vadeli finansman konusunda tavsiyelerde bulundu. Aynı zamanda turizm sektörünün bugünü ve geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bilgili, pandeminin olumsuz etkisinin beklenenin altında gerçekleştiğini ve çok hızlı bir toparlanma olacağını düşündüğünü belirtti.

İş yaşamında dürüstlük ve hakkaniyet değerlerinin önemini vurgulayan Bilgili, girişimci olmak isteyenlerin yaratıcı, farklı, sıra dışı, aykırı fikirli olması gerektiğini belirtti. Bilgili, genç girişimci adaylarımıza “hata yapmaktan korkmayın” dedi. 

Katılımcılarımızın sorularını yanıtlayan Bilgili, pandemi sürecinde ülkemizde ve dünyada çeşitli sektörlerde dijital dönüşümün ivme kazandığını, yatırım ortamlarında uzaktan iletişimin yaygınlaştığını ancak bunun yüz yüze iletişimin yerini alamayacağını belirtti. Holdinglerin çok farklı sektörlere yatırım yaptıkları modellerin az gelişmiş ülkelere özgü olduğunu ileri süren Bilgili, gelişmiş ülkelerdeki girişimlerin daha konsantre, bilinçli ve sektöründe en iyi olmaya odaklandıklarını söyleyerek genç girişimci adaylarımızın sorularını cevapladı.

Oteller, konaklama, öğrenci yurtları, konut projeleri, ofisler, perakende mağazalarının inşası, restorasyonu, işletilmesi gibi birçok alanda faaliyet gösteren Bilgili Holding ve BLG Capital’ın Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili, yatırımları ve projeleri hakkında bilgi verdi. Serdar Bilgili; W Hoteller zincirinin Avrupa ve Orta Doğu’ya ilk girişi olan W İstanbul – Akaretler; Galaport bünyesinde inşaatı devam eden ve önümüzdeki yıl açılması planlanan The Peninsula zincirinin İstanbul – Karaköy şubesi (Türkiye’nin en büyük yabancı otel yatırımı); Osmanlı mimarisiyle öne çıkan ve genellikle villalardan oluşan Amanruya Bodrum; daha çok gençlerin yakından tanıdığı üyelik sistemiyle çalışan Soho House İstanbul; İstanbul’un ilk havaalanı oteli olan, günümüzde ise ağırlıklı olarak tıp turizmine yönelen BH Conference and Airport Hotel (eski Radison Hotel); 2012 yılında 250 bin öğrenciye karşılık 10-12 bin yatak kapasitesi olan, bugün ise öğrenci sayısı bir milyonu geçen İstanbul’un talebini karşılamak amacıyla hayata geçirilen Republika Academic Aparts (4 ayrı lokasyonda: Ortaköy, Maslak, Florya, Büyükçekmece - 2000 yataklı öğrenci yurdu); Vali Konağı Caddesi üzerindeki eski Yapı Kredi Vakfı binasının restorasyonuyla hayata geçecek olan Ritz-Carlton Residences İstanbul; çatısındaki havuzu, koşu parkuru, yeşil alanlarıyla dikkat çeken One Ortaköy; 10’a yakın üniteden oluşan ve Türkiye’de minimalist mimarinin ilk örneklerinden olan BODRUMBODRUM, Büyükçekmece Gölü kenarındaki West Blocks projelerinden söz etti. Bilgili’nin Amerika’daki ilk yatırımı olan ve ofislerden oluşan projesi, 56. ve 5. caddenin kesiştiği noktadaki eski Coca Cola Binası’nda yer alan 711 5th Avenue; Soho’da Niketown’ın karşısındaki eski mimariye sahip binanın değerlendirilmesiyle ortaya çıkan, perakende mağazalar ve ofislerden oluşan core plus bir yatırım olan 530 Broadway Avenue; Los Angeles’ta sıfırdan inşası devam etmekte olan 9200 Willshire; Mandarin Oriental Fifth Avenue, Mandarin Oriental LA Residences, The Richmond, South Seas Hotel yatırımları ile 1850 yıllarında yapılmış, padişahın saray çalışanları için saray mimarına yaptırdığı evlerden oluşan ve ülkemizdeki en büyük restorasyon projesi Akaretler Row Houses; konser, spor, çocuk oyun alanlarıyla yeme-içme ünitelerinin bulunduğu, açık hava ihtiyacını karşılamaya dönük bir proje olan Park Orman yatırımlarından da bahsedildi.

Türkiye tarihinin en büyük, en değerli gayrimenkul geliştirme projelerinden biri olan, yaklaşık 150 bin m2 alana yayılmış, 1.2 km boyunca şehrin göbeğinde sahili ve içindeki kruvaziyer limanı, Peninsula Hoteli, yiyecek içecek alanları, perakende mağazaları ve ofisleriyle önümüzdeki aylarda açılması beklenen Galataport İstanbul hakkında bilgi veren Serdar Bilgili, İstanbul’un turistik ve ticari cazibesini önemli ölçüde artırması ve bir sanat merkezi olması beklenen 1,5 Milyar Euro değerindeki projenin, yerin altındaki kruvaziyer limanıyla da dünyada bir ilk olduğunu belirtti. 

2007’de ‘’Engellere Rağmen...’’ fotoğraf sergisi, 2008’de aynı adlı kitap, 2018’de Valikonağı Caddesi üzerindeki “Nişantaşı Portreleri” açık hava sergisiyle fotoğraf sanatçısı kimliğini de ortaya koyan Bilgili, katılımcılarımızdan gelen sorulara verdiği yanıt ile siyah-beyaz fotoğrafa olan ilgisini Beşiktaş sevgisiyle bağdaştırdı. Fotoğrafa başladığı dönemde karanlık odalarda geçirilen keyifli anlardan bahseden Bilgili, siyah beyaz fotoğrafın estetiğini ve hissettirdiği duyguyu sevdiğini söyledi. Fotoğrafın ciddi bir zaman gerektirdiğini, bunun da yoğun iş temposuyla her zaman mümkün olmadığını ifade eden Bilgili, yine de yakın gelecekte açmayı planladığı sergilerin müjdesini verdi. 

Moderatörlüğünü Öğr. Gör. Berrak Köten, Öğr. Gör. Dr. Barış Safran ve Öğr. Gör. Burak Öçlü’nün üstlendiği “İş, Bilenindir: Girişimcilik Modelleri” webinarımızda katılımcılarımızdan gelen yoğun ilgi ve istek üzerine Serdar Bilgili; yakın gelecekte yüz yüze olarak gayrimenkul sektörünü değerlendireceği bir konferansa ve fotoğraf sanatı hakkında konuşacağı bir söyleşiye katılma sözü de verdi. 

Bilgili Holding ve BLG Capital Real Estate Private Equity Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Serdar Bilgili’ye webinar davetimizi kabul ettiği için çok teşekkür ederiz…
 


Son Güncelleme Tarihi: Pt, 07/09/2020 - 15:04