19 Mayıs’ın 100’üncü Yılına Özel Sergi

İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat Galerisi (İKÜSAG), 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 100’üncü yılına özel hazırladığı “Asırlık Gençlik Kutlaması Özel Sergisi” ile Türk afiş ve tasarımının öncü isimlerinden İhap Hulusi Görey’in eserlerini sanatseverlerle buluşturdu.

İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat Galerisi (İKÜSAG), Reklamcı/Yazar Ender Merter’in arşivinden 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik Spor Bayramı’nın 100’üncü yılına özel bir sergi hazırladı. Ender Merter işbirliğiyle düzenlenen, Türk afiş ve tasarımının öncü isimlerinden İhap Hulusi Görey’in eserlerinin yer aldığı “Asırlık Gençlik Kutlaması Özel Sergisi” 13 Mayıs Pazartesi günü İKÜ Ataköy yerleşkesinde gerçekleştirilen kokteyl ile ziyarete açıldı.

Serginin açılışında konuşan İKÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver, “19 Mayıs’ın 100’üncü yılı özelinde bizleri buluşturan ismin İhap Hulusi Görey olması çok anlamlı. Kalkınmakta olan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk markalarına çizgi ve renkleriyle hayat vererek sevdiren İhap Hulusi Görey, eserleriyle yüzlerce yıl yaşayacak çok değerli bir kültür figürüdür” dedi.

“Eşsiz afişlerin sahibi”

İhap Hulusi Görey’in Türkiye Cumhuriyet tarihinin en önemli grafik sanatçılarından biri olduğunu vurgulayan İKÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Güzel, “Hepimizin aşina olduğu eşsiz afişlerin, çizimlerin, tasarımların sahibidir. Böylesine özel bir günde Cumhuriyet sanatçılarımızdan İhap Hulusi Görey’in eserlerini ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

Atatürk’ün siparişiyle yapılan kitap kapağı tasarımı da sergide

Sergi hakkında bilgi veren Reklamcı/Yazar Ender Merter, “Bu sergi tam anlamıyla Türkiye’nin Cumhuriyet öncesi ve sonrasını kronolojik bir şekilde anlatıyor. Çok okuyan bir toplum olmadığımız için bu görseller çok önemli. Bu görsellerin üzerinden Türkiye’nin siyasi ve ekonomik haritasını, o dönemlerde neler yaşandığını, nelerin ön plana çıktığını görebilirsiniz. Yaklaşık 100 yıllık bir tarihten bahsediyoruz. Bu 100 yıl içinde nasıl koşullarla, nelerin alt çizilerek yapıldığını reklam ve metinsel olarak görmek mümkün” açıklamasını yaptı.

Sanatçının, 1932 yılında Atatürk’ün siparişi üzerine yaptığı ‘Alfabe’ kitabının kapak tasarımının, serginin en önemli eseri olduğunu vurgulayan Merter, “İhap Hulusi, Cumhuriyet’in kurulması, onunla birlikte ülkenin Batılılaşması ve sanayileşmesi yolunda çok önemli katkılar sağlamış afiş ve grafik sanatçısıdır. Bunların içerisinde en önemlisi bir iletişim devrimi olan alfabe. 1928’de harf devrimi ile başlayan bir şey. Türkiye’de okuma-yazma, reklam ve iletişimin ileri kademelere gitmesinde Latin harflerinin önemi çok büyük. Onun için bu sergide en önemli eserlerden biri Alfabe” diye konuştu.

İhap Hulusi Görey’in Cumhuriyet öncesi ve sonrası dönemde yapmış olduğu Türk afiş ve tasarımlarından oluşan 30 eseri, 13-31 Mayıs tarihleri arasında “Asırlık Gençlik Kutlaması Özel Sergisi”nde ziyaret edilebilecek.

İhap Hulusi Görey Hakkında

28 Kasım 1898’de Mısır’ın Kahire şehrinde doğan İhap Hulusi Görey, ilk ve orta tahsilini Kahire’nin İngiliz Okullarında yaptı. 1920 yılında resim eğitimi almak üzere Almanya’ya gitti. Önce Münih’te Haimann Schule atölyesinde üç yıl çalıştı, daha sonra Kuntsgewerbe Schule’ye devam ederek tahsilini tamamlayıp yurda döndü. 1929’da İstanbul’da ilk atölyesini kurduktan sonra Kulüp Rakısı etiketi ve Atatürk’ün siparişi üzerine Alfabe’nin kapağını tasarlayan İhap Hulusi, Ziraat Bankası, İş Bankası, Yapı Kredi, Garanti, Sümerbank, Emlak Kredi, Türk Ticaret Bankası, Maliye Bakanlığı (tahviller), Türk Hava Kurumu, Kızılay, Yeşilay, Tariş, Zirai Donanım Kurumu ve birçok özel kuruluşa çeşitli çalışmalarıyla hizmet verdi. Suluboya çalışmalarının yanısıra, son yıllarında hat sanatını modernize ederek başarılı örnekler veren İhap Hulusi Görey, 27 Mart 1986 ‘da İstanbul’da 88 yaşında hayatını kaybetti. 
 


Son Güncelleme Tarihi: Cu, 17/05/2019 - 13:03