Prof. Dr. Burak Saltoğlu, “Krizler ve Finansal Risk Yönetimi”ni Anlattığı E-Seminerde 10 öğrencimize Son Kitabını Hediye Etti

İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Meslek Yüksekokulu, 7 Mayıs 2020 Perşembe günü, Risktürk’ün Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu’nun konuşmacı olduğu bir e-seminer düzenledi.

“Krizler ve Finansal Risk Yönetimi” başlıklı e-seminerde konuşan Prof. Dr. Burak Saltoğlu, COVID-19 süreci öncesi-sonrasındaki ülkelerde ve işletmelerde risk ile kriz yönetimi hakkında kapsamlı bilgiler verdi. Küresel krizlerin sonucunda bazı değişimler olduğuna dikkat çeken Saltoğlu, dünyadan ve Türkiye’den geçmiş krizlerden çıkarılan dersler ile önümüzdeki süreçteki makro beklentiler; makro büyüme tahminleri, işsizlik, nitelikli istihdam politikaları, şirketlerin finansal riskleri, iş dünyasının alışkanlıkları hakkında konuştu.

Ekonomik anlamda toparlanmanın yaşanabilmesi için çeşitli örnekler ve önerilerde bulunan Saltoğlu, global krizler sonucunda dünyadaki şirketlerin yüzde 17’sinin battığını fakat öte yandan yüzde 10’unun ise fırsatları değerlendirerek rakip şirketlerin pazar paylarında öne geçtiğini gösteren araştırmalar olduğunu kaydetti. Saltoğlu, nakit yönetiminin ve iyi bir iş planın önemine vurgu yaptı. Reel kesimin finansman tarafının yapısal reformlar açısından önem arz ettiğini belirten Prof. Dr. Burak Saltoğlu, reel kesim için düzenleme ve denetleme kurumu gibi bir yapılanmanın olması gerektiğini de ifade etti.

Stratejik karar verme süreçleri, senaryo analizleri ve oyun teorilerinin bu gibi dönemlerde daha etkin kullanılarak öne çıktığını açıkladı. Küresel ticarette ise arz zincirinde tepkisel bir değişim olması halinde, Türkiye’nin coğrafi konumundaki ve lojistik ağ bağlantılarındaki avantajlarının; teknik alt yapının geliştirilmesi, doğru ölçeklendirme ve iyi bir planlama ile fırsata dönüşebileceğine de vurgu yaptı.

Doğal kaynakların kullanımındaki ve tüketim alışkanlıklarındaki aşırılıkların azaltılmasıyla minimalist ve sürdürülebilirlik yaklaşımlarının yaygınlaştırılması ile daha yaşanabilir bir dünyadan söz edilebileceğini belirten Saltoğlu, entelektüel anlamda “degrowth” teorisinden de bahsetti.

Öğrencilerimizin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Burak Saltoğlu, “Finansal Risk Yönetimi” başlıklı son kitabını, soru soran 10 öğrencimize hediye etti.


Son Güncelleme Tarihi: Pt, 11/05/2020 - 16:13