Mütevelli Heyet Başkanımız Dr. Bahar Akıngüç Günver'in İKÜ Gündemine İlişkin Mesajı - XXV

İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver, Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) ile değişen İKÜ gündemine ilişkin bir mesaj yayınladı.

Sevgili Kültür Ailem,

Eğitim ve iş süreçlerimizi yeni normale uyarlayarak başladığımız güz döneminde iki haftayı geride bıraktık. Uzaktan eğitim portalımız CATS V3’ün yanı sıra canlı ders verimliliğini artırmak üzere Ataköy ve Şirinevler Yerleşkemizde, toplam 18 sınıfımızı hibrid eğitime hazır hale getirdik.  2 sınıfımız ise mobil ekipman felsefesiyle şu anda tasarlanıyor. Yabancı Diller bölümümüz ile Sağlık Bilimleri Fakültemizde Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümümüz CATSV3’e entegre hibrid sınıflarımızı kullanmaya başladılar. Teknoloji yatırımlarımızın, öğrenci ve akademisyenlerimiz için faydaya dönüştüğünü görmek mutluluk verici. Hibrid sınıflarımız ve uzaktan öğretim platformumuza ilişkin deneyimlerimizin güz yarıyılı boyunca verimli ve pozitif olmasını diliyorum. 

Sevgili Kültür Ailem, 

Dekanlarımız, bölüm başkanlarımız ve daire başkanlarımızla eğitim ve iş süreçlerimize ilişkin değerlendirme toplantılarımız sürüyor. Diyalogumuzda akademisyenlerimizin ve idari kadrolarımızın gücünü, özverili yaklaşımlarını ve aidiyetlerini hissetmek özellikle de belirsizliği yönetmek için büyük efor sergilediğimiz bugünlerde umut vericiydi.  

Yaptığımız işin kalitesinde referans noktamız her zaman öğrencilerimizdir.  Kültür ailesi olarak olaylar ve durumlar karşısında öğrenciyi merkezde tutmak, öğrencinin yanında bir tavır ve duruş sergilemek hepimizin temel motivasyonu olmalı. Toplantılarımızda yorumların ve bakış açısının bu yönde olduğunu gözlemledim. Öğrenci merkezli yaklaşımımızı ders iklimine ve iletişimine yansıtan tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.  

Adapte olmaya çalıştığımız yeni normal, eğitim alışkanlıklarımızı değiştirmeye zorladı. Bir yandan değişime uyum sağlarken bir yandan öğrencilerimizin duygu durumlarını pozitif seviyede tutmaya çalışıyoruz. Bununla birlikte akademik kadromuzun; öğrenci mutluluğu ve eğitim performansı kadar araştırmalarına ve yayın çalışmalarına da ağırlık vermelerini rica ediyorum.  Özellikle öğrenci katılımını yüreklendiren araştırma ve yayın çalışmalarınızla Kültür ailesi olarak, 2020-2021’de fark yaratacağımıza inanıyorum. Araştırma ve eğitimi eşgüdümle sürdürebilecek tüm fikir ve önerilere yönetim olarak açığız. Güz yarıyılında da bilimsel çalışmaları imkanlarımız dahilinde desteklemeye devam edeceğiz. Ders sorumluluğunuz ve idari görevlerle birlikte yayın-araştırmaya gereken zamanı ayırmak bazen bir soru işaretine dönüşebiliyor. Bu noktada zaman yönetimi bir başlık olarak karşımıza çıkıyor.  İş yükünün dengeli dağılımı, araştırma, ders ve idari görevlerin etkin yürütülmesi için zaman planlaması üzerine fikir ve görüşlerinizi bölüm başkanlıkları, dekanlar ve insan kaynakları daire başkanlığımızla paylaşmanız çok önemli. Daha iyi nasıl yapabileceğimize birlikte karar verebiliriz. Akademik kadrolarımızın araştırma ve yayın performansının bizim için öğrenci mutluluğu kadar değerli ve önemli olduğunu bu vesileyle bir kez daha belirtmek ister, yeni akademik yılda başarılar dilerim. 

Sevgili Kültür Ailem, 

Ekim ayının ilk haftasında YÖK ve TSE’nin "Küresel Salgın Bağlamında Yükseköğretim Kurumlarında Sağlıklı Ve Temiz Ortamların Geliştirilmesi Kılavuzu” yayınlandı. Takip eden süreçte Cumhurbaşkanlığınca yapılan açıklamalarla üniversitelerde yüz yüze eğitime geçişin zamanı ve planlaması gündemde yerini aldı. Son günlerde ise Türkiye’de ve Avrupa’da pandeminin ikinci dalgasının başladığına ilişkin verilere, sürecin hassasiyetine dikkat çekiliyor. Bu noktada pandemi ciddiyetini koruyan en temel başlık. İş, eğitim ve etkinlik süreçlerimizin tamamında hijyen koşullarına uyulmasını özellikle rica ediyorum. Çalışma, eğitim-öğretim, beslenme, ziyaretçi prosedürlerimize uyulması, risklere bireysel sorumluluk ve toplumsal duyarlılıkla yaklaşılması üniversite olarak bu süreçte önceliğimizdir. 

Biz Kültür Ailesi olarak tüm senaryoları dikkate alarak planlamalarımızı yaptık. Kampüslerimizde sağlık ve güvenlik çalışmalarımız Mayıs ayından bu yana periyodik olarak devam ediyor. Etkinlik alanlarımız da dahil olmak üzere fiziki yapılarımız küresel salgının risklerine karşı yeniden düzenlendi. Şu anda Kültür gündeminde yüz yüze eğitimin güz yarıyılında başlayacağına ilişkin netleşmiş bir karar söz konusu değil. Ancak olası bir senaryonun gerçekleşmesi durumunda sağlık ve güvenlikten ödün vermeden Kültür ailesi olarak hazırlıklı olduğumuz konusunda sizleri temin ederim.  

Sevgili Kültür Ailem, 

Geçtiğimiz günlerde küresel McKinsey anketini inceledim. Anket verilerine göre COVID-19 salgını kısa vadede çalışma hayatımızda ve şeklimizde değişimi tetikleyen bir unsur olarak değerlendiriliyor. 800 yöneticinin katıldığı ankette; otomasyonun, dijitalleşmenin ve diğer eğilimlerin hızlanması nedeniyle işyerlerinin doğasının değişeceği yönünde görüşler hakim. Değişimi hepimiz belli seviyelerde tecrübe ettik, ancak araştırmayı çarpıcı kılan unsur, değişimin katılımcılar tarafından “yıkıcı” olarak değerlendirilmesi. 

Tükenmişlik, stres, kaygı yaşadığımız sağlık ve güvenlik krizinin bir çıktısı. İyi iş organizasyonu ve psikolojik güvenliğin sağlanması, kişilerarası korku ve tedirginliğin olmaması özetle yıkıcı etkileri asgariye düşürmek hepimizin ortak sorumluluğu. Dayanışmanın, anlam üretme çabasının, kriz süresince yakın çevremizin ihtiyaçlarına bilinçli bir farkındalıkla yaklaşabilmenin içinde bulunduğumuz zor günlerde çok değerli olduğunu düşünüyorum. Bu kapsamda 2 hafta önce eğitimci olmanın sorumluluğu ile İKÜMED ve KÜMED koordinasyonunda bir girişim başlattık. “Birlikte bir tık daha güçlüyüz” mesajı ile duyurduğumuz kampanyada hedefimiz 200 bilgisayar. Çağrımıza içtenlikle destek olan tüm çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ediyor; kampanyamızın devam ettiğini bu vesileyle bir kez daha paylaşmak istiyorum.  

Birlikte başardığımız çalışmalarla, ürettiğimiz değerle, paylaştığımız anlam duygusuyla bu krizin yıkıcı etkilerini hafifleteceğiz. 

Sağlıklı günlerde görüşmek dileğiyle 

Dr. Bahar Akıngüç Günver
Mütevelli Heyet Başkanı   

 


Son Güncelleme Tarihi: Pt, 26/10/2020 - 10:51