KUASAR Takımı TEKNOFEST’te Finalde 

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde; Türkiye’nin önde gelen teknoloji şirketleri, kamu, medya kuruluşları ve üniversitelerin destekleriyle düzenlenen "TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali"nde yer alan yarışmalara bu sene 149 binin üzerinde takım, 500 binin üzerinde yarışmacı başvurdu. 

T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı "2030 Engelsiz Yaşam Vizyonu" doğrultusunda; özel gereksinimli bireylerin sağlık, kapsayıcı eğitim, bağımsız yaşam, afet ve insani bakımdan acil durumlar için erişilebilirliği önceleyerek milli teknoloji hamlesi ile toplumsal bütünleşmeyi amaçlayan "Engelsiz Yaşam Teknolojileri" kategorisinde yarışmaya katılan üniversitemiz öğrencilerinden oluşan ve IEEE Kulübü bünyesinde yer alan Kuasar Takımı, K-ROD Akıllı Baston Projesi ile 5-7 Ağustos 2022 tarihleri arasında Trabzon’da yapılan final etabında çalışmalarını sergiledi. Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Emel Yavuz danışmanlığında yaklaşık iki senedir çalışmalarını sürdüren takımımızda; İrem Nur Yıldırım (Takım Kaptanı & Raporlama ve Tasarım Sorumlusu – Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü), Şevval Nur Dönmezler (Teknik ve Donanım Sistemleri Sorumlusu – Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü), Furkan Karayel (Raporlama ve Tasarım Sorumlusu – Endüstri Mühendisliği Bölümü), Elif Şeker (Yapay Zekâ ile Görüntü İşleme Sorumlusu – Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü), Faruk Emre Özcan (Teknik ve Donanım Sistemleri Sorumlusu – Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü), Arda Yaşar Erdoğan (Haberleşme ve Veri Tabanı Sorumlusu – Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü) ve Burak Şehitoğlu (Mobil Uygulama Geliştirme Sorumlusu – Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü) yer alıyor.  

Görme engelli bireylerin etraflarındaki nesneleri tanımlayamamaları, kapalı alanlarda yardım almaksızın istedikleri yere ulaşamamaları, toplu taşıma araçlarını kullanırken karşılaştıkları belirsizlikler gibi günlük hayatta yaşadıkları problemlere çözümler getirmeyi misyon edinen KUASAR Takımı, geliştirdikleri K-Rod görme engelli akıllı bastonunda yapay zekâ kullanarak nesne tanımlanması yapan sensörler sayesinde nesneleri tespit etmeyi, kullanıcıya sesli ve titreşimli bildirim vermeyi, kapalı mekan konumlandırması yapmayı, mobil uygulama ve geliştirilen diğer birçok özellik sayesinde kullanıcıların hayatlarının kolaylaştırılması konularında yardımcı olmayı hedefliyor. 

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a da projelerini tanıtan ve büyük ilgi çeken takımımızın yarıştığı "Engelsiz Yaşam Teknolojileri" kategorisinin sonuçları, ileri bir tarihte online olarak açıklanacak. Dereceye giren takımlar ise 30 Ağustos–4 Eylül 2022 tarihleri arasında Samsun’da düzenlenecek etkinlikte ödüllerini alacaklar. 


Son Güncelleme Tarihi: Cu, 19/08/2022 - 15:20