Akıngüç Ödülü ve BİLSAP Ödülleri Sahiplerini Buldu

Akıngüç Ödülü’23 ve BİLSAP Ödülleri, Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. İstanbul Kültür Üniversitesi’nin (İKÜ) düzenlediği biri yarışma, diğeri bilimsel araştırma destek programı olmak üzere iki ödül takdiminin aynı günde gerçekleştirildiği tören, bir bilim şölenine dönüştü. Törende ayrıca, geçtiğimiz aylarda uluslararası Piano Academy Eppan piyano yarışmasında Michelangeli Ödülü’nü kazanan Kültür Koleji öğrencisi Can Saraç resital sundu.

Üniversitemizin 2018 yılından itibaren düzenlediği Akıngüç Ödülleri; bu yıl tıp, biyoloji, tıbbi biyoloji, moleküler biyoloji, kimya ve biyokimya dallarında “Çevre ve İnsan” temasıyla gerçekleştirilen bilimsel araştırmaların başvurusuna açıldı. Başkanlığını Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü (MOBİGEN) öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Çimen Atak’ın üstlendiği ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Gülce Öğrüç Ildız, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Nazif Ekin Akalan, İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Nihal Sarıer, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Seyhan Altun ile Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Belma Aslim’in üyesi olduğu Seçici Kurul’un değerlendirmeleri sonucunda; Akıngüç Ödülü’ne başvuran adaylar arasından Doç. Dr. Gülşah Çongur “Monitoring OG Glyphosate-DNA Interaction and Synergistic Genotoxic Effect of Glyphosate and 2,4-Dichlorophenoxyacetic Acid Using an Electrochemical Biosensor” başlıklı çalışmasıyla birincilik, Dr. Öğr. Üyesi Merve Erginer ise “Exploring the Potential of Halomonas Levan and Its Derivatives As Active Ingredients in Cosmeceutical and Skin Regenerating Formulations” başlıklı çalışmasıyla mansiyon ödülüne layık görüldü. 

Ödüller, 22 Aralık 2023 Cuma günü Bakırköy yerleşkesi Ataköy binasındaki Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Etkinlik kapsamında; Akıngüç Ödülleri’nin takdiminin ardından, 2022-2023 Akademik Yılı’nda gerçekleştirdikleri çalışmalarla Bilimsel ve Sanatsal Faaliyetleri Destekleme Programı (BİLSAP) kapsamında ödüle layık görülen akademisyenlerimize de ödülleri verildi.

Tören, genç piyanist Can Saraç’ın güne özel hazırladığı repertuvarını katılımcılar için çalmasıyla başladı. Can Saraç’ın büyük beğeni toplayan performansının ardından önce Rektörümüz Prof. Dr. Fadime Üney Yüksektepe, ardından Mütevelli Heyet Başkanımız Dr. Bahar Akıngüç Günver açılış konuşmalarını gerçekleştirdiler. “Eğitim, araştırma ve toplumsal sorumluluk her üniversite için geçerli, evrensel bir misyon. Bu misyonu, bize özgü kılan neler yaptık? Özveriyle, azimle, mesleki bilinçle, değer üretmek ve ürettiklerimizi paylaşmak için neler yaptık? Nasıl başardık? Nicelik kadar nitelik olarak neredeyiz? Ve en önemlisi gelecekte daha fazlası için ne yapabiliriz?” sözleriyle konuşmasına başlayan Rektörümüz, “Araştırma, geliştirme, girişim ruhunun özgürlüğünü destekleyen ve yüreklendiren bir iklimde çalışmak her geçen gün değeri çok daha iyi anlaşılan bir olanak. Etik ve hümanist ilkelerden ödün vermeden, özgürce düşünmek, sorgulamak ve eleştirebilmek çok kıymetli. Onursal Başkanımız ve Kurucumuz İnş. Yük. Müh. Fahamettin Akıngüç’ün kurduğu akıl ve bilim yoluyla, cesurca sorgulamanın yolunu bize açan üniversite kültürümüzü korumak, yaşatmak ve güçlendirmek bizim sorumluluğumuz. Bu nedenle düşünceyi bir çıktıya, ürüne, hizmete dönüştürerek fark yaratan çalışmalar Akıngüç Ödülü ve BİLSAP Ödülü gibi temsil ettiği değerler bağlamında çok zengin olan, çalışmalarla gelecek yıllarda da desteklenmeye devam edecek.” diyerek sözlerini tamamladı. 

Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver ise, “Yaklaşık yedi yıldır her yılın son haftasında ödüllerimiz denk geliyor. Bir yılı tüm yoğunluğu geride bırakırken, bilimden, araştırmadan, üretmekten konuşmak, bu değerleri gündeme alarak yeni yıla başlamak çok değerli.” diyerek başladığı konuşmasında Akıngüç Ödülü için “Bu yıl temamız Çevre ve İnsandı. ‘İnsan sağlığı üzerine çevrenin etkisi’ temasıyla çok değerli çalışmalar ödülümüze başvurdu. Küresel bir probleme çözüm üretmeye adanmış, ülkemiz bilim insanlarını bu vesileyle tanımak çok değerli. Çevre ve insan sağlığı temalı çalışmalarıyla iki bilim insanını, Akıngüç Ödülünü alan Sayın Gülşah Çongur ve Mansiyon Dalında ödül alan Sayın Merve Enginer’i tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Akıngüç Ödülümüzün bu yılki temasında seçici kurul başkanımız Üniversitemiz Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden değerli hocamız Prof. Dr. Sayın Çimen Atak’tı. Kendisinin başkanlığında yürütülen Akıngüç Ödülü 2023 Seçici Kuruluna da teşekkür ediyorum.” dedi. BİLSAP Ödülü için ise, “BİLSAP kapsamında bugün ödülünü alacak olan çalışma arkadaşlarımızı ve öğrencilerimizi de tebrik etmek istiyorum. Bir bilimsel ya da sanatsal çalışmaya verilen emeğin pahası olamaz, bu noktada yapılan her şey mütevazı bir destektir. Bununla birlikte bilimsel ve sanatsal çalışmalarda esas motivasyon işe duyulan tutku ve merak. İstanbul Kültür Üniversitesi ve Kurucu Vakfımız adına, dünyayı daha iyi bir yer yapabilmek, yaşamı akıl, bilim ve duygularıyla kavrayabilmek adına emek veren tüm mensuplarımıza teşekkür ediyor, başarılarınızın devamını diliyorum. Bu vesileyle bir hafta sonra karşılayacağımız 2024’ün hepimize sağlık, başarı ve mutluluk getirmesini diliyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

Açılış konuşmalarının ardından Akıngüç Ödülü’nün Seçici Kurul Başkanı Prof. Dr. Çimen Atak ödül sunuşunu gerçekleştirdi. Ardından birincilik ödülüne layık görülen Doç. Dr. Gülşah Çongur ve mansiyon ödülüne layık görülen Dr. Öğr. Üyesi Merve Erginer’e ödüllerini, Mütevelli Heyet Başkanımız Dr. Bahar Akıngüç Günver, Rektörümüz Prof. Dr. Fadime Üney Yüksektepe ve Prof. Dr. Çimen Atak birlikte verdiler. Ödül takdiminin ardından Doç. Dr. Gülşah Çongur, birincilik ödülünü kazanan çalışmasını katılımcılara sundu. 

Törenin ikinci bölümünde ise, BİLSAP ödüllerinin takdimine geçildi. Rektör Yardımcımız ve BAP Komisyon Başkanımız Prof. Dr. Gülce Öğrüç Ildız, konuşmasını gerçekleştirdi. Prof. Dr. Gülce Öğrüç Ildız’ın sunumunun ardından çalışmalarıyla BİLSAP ödülüne layık görülen İKÜ akademisyenlerine ve TÜBİTAK 2209 Öğrenci Araştırma Projeleri Destekleme Programında başarı gösteren Kültür’lü öğrenci ve danışmanlarına Mütevelli Heyet Başkanımız Dr. Bahar Akıngüç Günver, Rektörümüz Prof. Dr. Fadime Üney Yüksektepe, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Gülce Öğrüç Ildız, İKÜ 2008-2012 Dönem Rektörü Prof. Dr. Dursun Koçer ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Burcu Yavuz Tiftikçigil tarafından ödülleri takdim edildi.
 


Son Güncelleme Tarihi: Sa, 02/01/2024 - 10:15