Networking Workshop between Turkish and Greek NGOs

GPoT Center’s Prof. Mensur Akgün, Dr. Sylvia Tiryaki, and Muhammed Ammash, participated in the networking workshop held in Athens. The workshop is part of the project entitled ”Migration Network in Europe and Turkey”.

”Migration Network in Europe and Turkey” is supported under the Civil Society Dialogue Programme. The Programme aims to bring together civil society organisations from Turkey and the EU around common topics, to exchange knowledge and experience, and to build a sustained conversation among them.

The overall objective of the project which is implemented by the Greek NGO Athens Network of Collaborating Experts, the Global Political Trends Center of Istanbul Kültür University, Human Resource Development Foundation and Association for Solidarity with Asylum Seekers and Migrants, is to facilitate the EU-Turkey civil society cooperation on the grounds of development of migration/asylum policies in Turkey in accordance with EU standards and of a common approach to migration management between EU & Turkey.
In the event, consortium members discussed the recent developments regarding the refugee issue both in Greece and Turkey, and presented their progress on the project. Moreover, with the participation of other NGOs from Greece, the project partners had the chance to discuss how to facilitate the EU-Turkey civil society cooperation by developing a common approach to migration management in EU and Turkey.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Türk ve Yunan Sivil Toplum Kuruluşları Arasında Ağ Oluşturma Çalıştayı

Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi (GPoT)'den Prof. Mensur Akgün, Dr. Sylvia Tiryaki, ve Muhammed Ammash Avrupa ve Türkiye'de Göç Ağı Projesi kapsamında Atina'da düzenlenen ağ oluşturma çalıştayına katıldılar.

"Avrupa ve Türkiye'de Göç Ağı" Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilen Sivil Toplum Diyaloğu Programı çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Program, Türkiye ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerden sivil toplum kuruluşlarının, ortak bir konu etrafında bir araya gelerek, toplumların birbirini tanımaları, karşılıklı bilgi alışverişi ve kalıcı diyalog kurmalarını sağlayamayı amaçlıyor.

Yunan sivil toplum kuruluşu Uzmanlar İşbirliği'nin Atina Ağı (ANCE) ve İstanbul Kültür Üniversitesi Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi (GPoT), İnsan Kaynağını Geliştime Vakfı (IKGV) ve Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD)'nib ortak yürüttüğü projenin genel hedefi AB-Türkiye sivil toplum işbirliğini; göç ve sığınma politikalarını AB standartlarına göre geliştirmek ve Türkiye-AB arasında göç yönetimine ortak bir yaklaşım geliştirmek için kolaylaştırmaktır.

Etkinlikte, kurul üyeleri Türkiye ve Yunanistan'daki mülteci krizine dair yaşanan gelişmeleri tartıştırken, projenin tamamlanan bölümü hakkında da sunumlar yapıldı. Ayrıca Yunanistan'da diğer sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla, proje ortakları, AB ve Türkiye'de göç yönetimine ortak bir yaklaşım geliştirilmesinin AB-Türkiye sivil toplum işbirliğinin sağlanıp sağlanamayacağını tartıştılar.