Iran and its Neighbors Conference

Global Political Trends Center (GPoT) of Istanbul Kultur University and the Middle East Programme of the Woodrow Wilson International Center for Scholars organized a conference on Iran and Its Neighbors on 15-17 July at Istanbul.

The meeting brought together 13 seasoned experts from Iran, Turkey, Afghanistan as well as the United states and Europe to better comprehend the current dynamics of Iran’s role on the region alongside the responses of major regional states at a time of considerable turbulence.

At the backdrop of the two-day conference was how the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), the nuclear agreement signed by Iran and the EU 3 + 3 last July affects regional stability. The meeting also touched on the potency of a “New Cold War in the Middle East”, “Iranian perceptions of the region” alongside “Turkish Views on Iran” and regional tensions, recent developments in Syria, Afghanistan and Egypt were also given keen consideration as they all affect the region to a much appreciable extent.

At the end of the meeting participants acknowledged the intricacies involved in dealing with the region and hoped for better prospects with regards to developments in the region.

Please click here to see the concept note of the meeting organized by GPoT and Wilson Center.

Please click here to see the program of the event.

Please click here to see the narrative report of the event.

The participants of the workshop:

Ellie Geranmayeh, London, Policy Fellow (MENA) European Council on Foreign Relations

Ahmed Morsy, Washington, Centennial Center for Political Science and Public Affairs

Bayram Sinkaya, Ankara, Faculty Member, International Relations, Yildirim Beyazit University

Pınar Arıkan Sinkaya, Ankara, Research Assistant, International Relations, Middle East Technical University

Marwa Daoudy, Washington, Georgetown University

Masood Karokhail, Kabul, Director, The Liaison Office

Şaban Kardaş, Ankara, ORSAM

Ali Vaez, Istanbul, Senior Iran Analyst, International Crisis Group

Ellen Laipson, Washington, Distinguished Fellow and President Emeritus, Stimson Center

Samir Sumaida'ie, Washington, Former Iraqi Ambassador to the US, and Global Fellow, Middle East Program

Henri Barkey, Washington, Director, Middle East Program Wilson Center

Julia Romano, Washington, Program Assistant, Middle East Program Wilson Center

Mensur Akgün, Istanbul, Director, GPoT Center

Sylvia Tiryaki, Istanbul, Deputy Director, GPoT Center

Michael Asiedu, Istanbul, Project Assistant, GPoT Center

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

İran ve Komşuları Konferansı

İstanbul Kültür Üniversitesi Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi (GPoT Center) ve Woodrow Wilson International Center for Scholars Ortadoğu Programı 15-17 Temmuz tarihlerinde Iran ve Komşuları başlıklı ortak konferansı İstanbul’da düzenlediler.

Toplantı İran, Türkiye, Afganistan, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’nden gelen alanlarında deneyimli 13 uzmanı bir araya getirmiştir. Uzmanlar, İran’ın bölgedeki rolünün dinamiklerini ve zorluklarla dolu bir zamanda bölgesel aktörlerin verdikleri karşılıkları kavramaya çalışmışlardır.

İki gün süren konferansta İran ve Avrupa Birliği'nin geçen yıl Temmuz ayında imzaladığı Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA)'nın bölgesel istikrarı nasıl etkilediği konusu ön plandaydı. Ortadoğu'da yeni bir soğuk savaşın olası etkileri, İranlıların bölge hakkındaki algıları gibi konuların yanı sıra, Türklerin İran hakkındaki görüşleri ve bölgesel gerginlikler, Suriye, Afganistan ve Mısır'daki son gelişmeler toplantıda değinilen diğer başlıklar arasındaydı.

Toplantının sonunda katılımcılar bölgeye ilişkin zorluklara ve karışıklıklara değinerek, geleceğe ilişkin iyi beklenti dileklerini ifade etmişlerdir.

IKU-GPoT ve Wilson Center'ın düzenlediği toplantının konsept notuna buradan erişebilirsiniz.

Toplantının özetini görüntülemek için lütfen buraya tıklayın.

Toplantı programını görüntülemek için lütfen buraya tıklayın.

Etkinliğin katılımcıları aşağıdaki gibidir:

Ellie Geranmayeh, Londra, Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (European Council on Foreign Relations)

Ahmed Morsy, Washington, Siyaset Bilimi ve Halkla İlişkiler Merkezi (Centennial Center for Political Science and Public Affairs)

Bayram Sinkaya, Ankara, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü

Pınar Arıkan Sinkaya, Ankara, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü

Marwa Daoudy, Washington, Georgetown Üniversitesi
Masood Karokhail, Kabil, The Liaison Office Direktörü

Şaban Kardaş, Ankara, Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM)

Ali Vaez, Istanbul, Uluslararası Kriz Grubu (International Crisis Group)

Ellen Laipson, Washington, Stimson Merkezi (Stimson Center)

Samir Sumaida'ie, Washington, ABD Eski Iraq Büyükelçisi

Henri Barkey, Washington, Wilson Center Ortadoğu Programı Direktörü