Skip to main content

Denktaş: “Tanınma istenebilmesi için görüşmelerin durması lazım” | euroactiv

KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın sürdürdüğü müzakere sürecinin zoraki bir anlaşmayla sonuçlanması halinde, toplu mezarlar zamanına geri dönüleceğini söyledi. 
Rauf Denktaş ve İngiliz Akademisyen Michael Moran tarafından yazılan ve İstanbul Kültür Üniversitesi'ne bağlı Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi'nin (GPoT) yayınlarından çıkan ''Cyprus: Unity and Difference, A Discussion, in a series of letters, between Rauf Denktaş and Michael Moran'' isimli kitabın tanıtımına Rauf Denktaş’ın yanı sıra ve Sussex Üniversitesi Öğretim görevlisi Michael Moran, GPoT Direktörü Mensur Akgün ve GPoT Direktör Yardımcısı Sylvia Tiryaki katıldı. 

Rauf Denktaş, kitap tanıtımında yaptığı konuşmasında, Kıbrıs için çeşitli fırsat pencerelerinden bahsedildiği zaman, kendisinin bu fırsat pencerelerinin hiç kapanmadığını gördüğünü ve her fırsatta ''son fırsat, bu fırsatı kaçırmayın'' şeklinde telkinler yapıldığını kaydetti. 

Kıbrıs görüşme süreçlerinin tarihsel akışı hakkında bilgi veren Denktaş, kendisinin görüşme sürecinde ''Mr. No'' olarak adlandırılmasının iki nedeni bulunduğunu, bunların; Kıbrıs Türkünün azınlık olmamasını istemesi ve Kıbrıs'ın Yunan olmadığını söylemesi olduğunu belirtti. 

Çözüme ulaşılabilmesi için sorunun analiz edilmesi, adada iki siyasi eşit, iki ortak halkın ve adadaki gerçeklerin göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade eden Denktaş, ''bazı kurgular ve olmamış şeyler üzerine bir anlaşma kurulamayacağını'' söyledi. 

Kıbrıs Türklerinin AB'ye güveni kalmadığını da dile getiren Denktaş, AB'nin kurulmuş ortaklıkları, demokratik ilkeleri ve insan haklarını göz ardı ettiğini belirtti. 

Denktaş, Rum kültürü, kilise baskısı ve Yunanistan'ın ortak amaç olarak Kıbrıs'ın Yunanlaştırılması ve Helenizm istediğini belirterek, çözümün Kıbrıslı Türklerin eşit ortak olarak kabul edilmesinden geçtiğini kaydetti. 

Rum kanadının böyle bir yaklaşıma çok uzak olduğunu ifade eden Denktaş, KKTC Cumhurbaşkanı Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın sürdürdüğü müzakere sürecinin zoraki bir anlaşmayla sonuçlanması halinde toplu mezarlar zamanına geri dönüleceğini söyledi. 

Moran: Çözüm için sorunun ne olduğunun bilinmesi gerekli 

Sussex Üniversitesi Öğretim Görevlisi Moran da konuşmasında kitabın içeriğinde savunulanın, bir birleşme ve çözüm için iki ayrı devletin kabul edilmesi olduğunu söyledi. 

Sorunun çözülmesi için sorunun ne olduğunun bilinmesi gerektiğini vurgulayan Moran, Rumlar için sorunun ''işgal'', Kıbrıslı Türkler içinse ''ortaklıktan zorla atılma ve izolasyonla baskı altında yaşama'' olarak görüldüğünü söyledi.