Hukuk Fakültesi

Hukuk Fakültesi Programı Ana Sayfası / Program Ders Planı / Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
ATA1001 1 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I 2/0/0 Z Türkçe 2
Dersin Amacı
Yakın Tarihimizden çıkarılan derslerle Türk Gençliği’ne ulusal (milli) ve içsel (manevi) değerlerini kazandırmak ve Türkiye coğrafyası ve Türk Yurdu’na yönelik tehditler bakımından üniversite gençliğini aydınlatmak.
Ön Koşullar Yok
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Yok
Öğretim Üyeleri Doç.Dr.Necati Ulunay UCUZSATAR, Yard.Doç.Dr.İnci ÇAĞLAYAN, Yard.Doç.Dr.Serab SEZER, Merve Zengin
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri Eğitim Öğretim Yılı başlangıcında belirtilecektir.
Görüşme Saatleri ve Yeri Eğitim Öğretim Yılı başlangıcında belirtilecektir.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Söyleşi, Tartışma, Uygulamalı Gezi,Araştırma, Görsel ve Belgesel Kaynakların Gösterimi.
Temel Kaynaklar Türk Devrim Tarihi ve Atatürkçü Düşünce(Prof.Dr.Giritli, Yrd.Doç.Dr.Ucuzsatar).

Günümüzde Atatürkçülük (Prof.Dr.İsmet Giritli).

Nutuk (M.Kemal Atatürk).

Türk Kurtuluş Savaşı ve Devrim Tarihi İle İlgili Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yayınları.

Dağların Gözyaşları.

Şu Çılgın Türkler (Turgut Özakman).
Diğer Kaynaklar Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüd Başkanlığı'nın Türk İstiklâl Harbi Yayınları ve Belgeleri.

Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüd Başkanlığı'nın Atatürk Özel Arşivleri.
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Derse Giriş, Türkiye için Savaşlar kaçınılmazdır, Atatürk Türkiyesi’nin Coğrafi Bütünlüğüne Yönelik Tehditler, Türkiye’ye çevre ülkelerden kaynaklanan jeopolitik tehditler Anlatım, Söyleşi, Tartışma, Uygulamalı Gezi,Araştırma, Görsel ve Belgesel Kaynakların Gösterimi.
2. Hafta Mondros Mütakeresi (30 Ekim 1918), Samsun’dan Doğan Güneş Mustafa Kemal, Amasya Tamimi, Milli Kongreler Anlatım, Söyleşi, Tartışma, Uygulamalı Gezi,Araştırma, Görsel ve Belgesel Kaynakların Gösterimi.
3. Hafta Misak-ı Milli, TBMM’nin açılışı Anlatım, Söyleşi, Tartışma, Uygulamalı Gezi,Araştırma, Görsel ve Belgesel Kaynakların Gösterimi.
4. Hafta Sevres Antlaşması, Gümrü Antlaşması Anlatım, Söyleşi, Tartışma, Uygulamalı Gezi,Araştırma, Görsel ve Belgesel Kaynakların Gösterimi.
5. Hafta Milli Mücadele (1919-1922) sürecinde Tehdit, Teokratik Devlet ve Osmanlı Saltanat Rejimini Sürdürme Çabaları ve Gericilik Anlatım, Söyleşi, Tartışma, Uygulamalı Gezi,Araştırma, Görsel ve Belgesel Kaynakların Gösterimi.
6. Hafta I.ve II.İnönü Savaşları, 20 Ocak 1921 Teşkilat-ı Esasiye Kanunu, Moskova Antlaşması (16 Mart 1921) Anlatım, Söyleşi, Tartışma, Uygulamalı Gezi,Araştırma, Görsel ve Belgesel Kaynakların Gösterimi.
7. Hafta Sakarya Meydan Muharebesi ,Ankara İtilafnamesi Büyük Taarruz ve Zafer Anlatım, Söyleşi, Tartışma, Uygulamalı Gezi,Araştırma, Görsel ve Belgesel Kaynakların Gösterimi.
8. Hafta Mudanya Mütakeresi, Saltanatın kaldırışı, Lozan Antlaşması, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşu Anlatım, Söyleşi, Tartışma, Uygulamalı Gezi,Araştırma, Görsel ve Belgesel Kaynakların Gösterimi.
9. Hafta İzmir İktisat Kongresi, Hilafetin Kaldırılması , Öğretimin Birleştirilmesi Anlatım, Söyleşi, Tartışma, Uygulamalı Gezi,Araştırma, Görsel ve Belgesel Kaynakların Gösterimi.
10. Hafta Cumhuriyetin İlk Anayasası, Şapka Kanunu ve Kıyafet İnkılâbı, Tekke ve Zaviyelerin kapatılması Anlatım, Söyleşi, Tartışma, Uygulamalı Gezi,Araştırma, Görsel ve Belgesel Kaynakların Gösterimi.
11. Hafta Milletlerarası Saat, Takvim ve Ekonomik Yaşam, Medeni Kanunun Kabulü Anlatım, Söyleşi, Tartışma, Uygulamalı Gezi,Araştırma, Görsel ve Belgesel Kaynakların Gösterimi.
12. Hafta Laiklik Devrimi, Harf İnkılâbı, Kadın Hakları Anlatım, Söyleşi, Tartışma, Uygulamalı Gezi,Araştırma, Görsel ve Belgesel Kaynakların Gösterimi.
13. Hafta Atatürkçü Dış Politika-Montreux Sözleşmesi, Türk-Atatürk Devriminin Günümüzdeki yansımaları Anlatım, Söyleşi, Tartışma, Uygulamalı Gezi,Araştırma, Görsel ve Belgesel Kaynakların Gösterimi.
14. Hafta Cumhuriyet ve Devrimler Döneminde (1923-2002) Yıkıcı ve Bölücü Devrim Karşıtı Eylemler ve Düşünce Akımları, Tehdidin Yeni Boyutu Emperyal-Jeopolitik Küreselleşme Anlatım, Söyleşi, Tartışma, Uygulamalı Gezi,Araştırma, Görsel ve Belgesel Kaynakların Gösterimi.
15. Hafta
16. Hafta
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 25
Kısa sınav(lar) 1 25
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum 1 25
Derse Devam / Katılım 1 25

ÖÇ-11. Yaşam boyunca Türk Ulusu ve Ülkesi ile ilgili karşılaşılacak olumlu ve olumsuz olaylarda doğru algılama gücü ve karar verme yeteneği.
ÖÇ-22. Dost ve düşmanı ayırd edebilme özelliği.
ÖÇ-33. Sahip olunan değerleri bilme ve koruma bilinci.
ÖÇ-44. Türk Ulusu'nun yakın geçmişi ve geleceğiyle doğrudan ilgili konularda bilgili ve kültürlü olmak.
ÖÇ-55. Türk Gençliği'ni aydınlatmak ve aydınlatıcı bir önder düzeyine ulaştırmak.
Program Çıktıları
PÇ-11- Bilgi kaynaklarına ulaşma ve değerlendirme becerisine sahip olması;
PÇ-22- Bilimsel verileri kullanma, karşılaştırma, yorumlama, sonuç çıkarma ve uygulayabilme becerisine sahip olması
PÇ-33- Modern hukuk kazanımlarını yorumlayabilecek tarihsel bilgi birikimine sahip olması
PÇ-44- Türkçe’yi sözlü ve yazılı etkin kullanabilme becerisine sahip olması;
PÇ-55- En az bir yabancı dilde mesleki literatürü takip edebilme becerisine sahip olması
PÇ-6 6- Mesleki ve etik sorumluluk bilincini edinmiş olması
PÇ-77- Hukuki problemlerin çözümünde mesleğe ilişkin bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanabilme becerisine sahip olması
PÇ-88- Somut bir olayın çözümlenmesinde edindiği bilgiyi uygulayabilme becerisine sahip olması