Önlisans
İşletmecilik Meslek Yüksek Okulu
Turizm ve Otel İşletmeciliği
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.

Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı Ana Sayfası / TYYÇ - Program Çıktıları Matrisi

Ulusal Alan Yeterlilikleri

Temel Alan Yeterlilikleri


Program Çıktıları
PÇ-1Konukla İletişimi Sağlamak
PÇ-2Mesleki Yabancı Dilde Konaklama Hizmetleri İşlemlerinin Yapılmasını Ve Konuklara Bilgi Verilmesini Sağlamak
PÇ-3İnsan Kaynaklarını Yönetmek, Meslek Etiğini Tanıtmak, Otel İşletmeciliği İlkelerini Açıklamak
PÇ-4Temel Seyahat-Turizm Kavramlarını Açıklamak, Turizmin Ekonomiye Etkisini Tanıtmak
PÇ-5Ön Büro Hizmetlerinin Yürütülmesinde Rehberlik Yapmak, Konuk Giriş /Çıkış İşlemlerinin Kontrolünü Yapmak, Oda İşlemlerini Yürütmek, Vardiya Devir İşlemlerini Yürütmek, Raporlama İşlemlerini Yürütmek
PÇ-6Turizm Mevzuatı İle İlgili Yükümlülükleri Yerine Getirmek, Bakanlıkla İlgili Yazışmaları Yapmak
PÇ-7Kat Hizmetlerinde İşe Hazırlık Yapmak, Kat Kontrolü Yapmak, Kat Hizmetlerinde Temizlik İşlemlerini Yürütmek
PÇ-8Türkiye’nin Kıyı Bölgelerini Tanıtmak, Türkiye’nin İç Bölgelerini Tanıtmak
PÇ-9Turizmde Pazarlamayı Kavratmak
PÇ-10Kalite Yönetim Sistemlerini Uygulamak, Bilişim Olanaklarını Kullanarak Kendini Geliştirmek
PÇ-11Acil Durumlarda Hastaya/Yaralıya İlk Yardım Yapmak
Alan Yeterlilikleri
Bilgi 1-1. Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma.

Beceriler 1-1. Alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerileri kazanma.

2-2. Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme.

Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 1-1. Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme.

2-2. Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme.

3-3. Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme.

Öğrenme Yetkinliği 1-1. Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve karşılayabilme.

2-2. Öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine veya aynı düzeydeki bir mesleğe yönlendirebilme.

3-3. Yaşamboyu öğrenme bilinci kazanmış olma.

İletişim ve Sosyal Yetkinlik 1-1. Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilme.

2-2. Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme.

3-3. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme.

4-4. Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme.

Alana Özgü Yetkinlik 1-1. Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olma.

2-2. Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma.

TYYÇ - Program Çıktıları Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
Bilgi
Beceriler
Bağımsız Çalışabilme ve
Sorumluluk Alabilme Yeteneği
Öğrenme Yetkinliği
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Alana Özgü Yetkinlik
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11
1           
1           
2           
1           
2           
3           
1           
2           
3           
1           
2           
3           
4           
1           
2