border=  border=
Beslenme ve Diyetetik

    Beslenme, nefes almadan sonra insanoğlunun en vazgeçilmez ihtiyacıdır.  Resmi verilere göre ülkemiz ve dünya nüfusunun 1/3’ü obezdir ve bu oran artmaya devam etmektedir. Sağlıksız ve yanlış beslenme, kardiyovaskuler hastalıklara bağlı ölümlerin %60’ndan ve kansere bağlı ölümlerin yaklaşık %35’inden sorumlu tutulmaktadır. Diğer yandan dünya nüfusunun 1/3’ü ise yetersiz beslenmektedir. Sağlıksız beslenme ve beslenme alışkanlıkları,  tüm dünya toplumlarının sağlığını tehdit etmektedir. Bu nedenle, günümüzde yetersiz ve sağlıksız beslenmenin yarattığı sağlık problemleri ile mücadelenin önemi dünyada ve ülkemizde artmıştır.

    Bugün,  beslenme günümüzün en çok ilgi çeken sağlık alanı haline gelmiştir. Beslenme haberleri günlük görsel veya yazılı medyanın ayrılmaz bir parçasını oluşturmaktadır.

    Beslenme alanı; çok geniş tıbbi, sosyal, ticari, kültürel,  etik alanları olan disiplinler arası bir bilim dalıdır.

    • Farklı gıdaların kullanımı (fonksiyonel, organik, GDO’lu gıdalar, probiyotikler)
    • Sağlık koruyucusu olarak tıbbi bitki ve destekleyicilerin kullanımı
    • Fizyolojik duruma göre beslenme (hamilelik, emzirme, bebek, çocuk, yaşlı, sporcu vb.)
    • Hastalıklara göre beslenme (kanser, doğumsal metabolik hastalıklar vb.) gibi birçok alanı kapsamaktadır. 

    Beslenme ve sağlık alanlarındaki hızlı bilimsel ve teknolojik gelişmeler; temel, uygulamalı ve klinik beslenmede dinamik bir beslenme öğretimini zorunlu kılmaktadır.

    Besinler ve sağlık arasındaki ilişkiyi gösteren bilimsel kanıtların sayısının hızla arttığı günümüzde, beslenme konusunda toplumu bilinçlendirecek, ”Bilimsel Temelli Beslenme”nin yaygınlaşmasını sağlayacak diyetisyenlere ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. 


    Son Güncellenme Tarihi
    2017-08-11 14:03:13